Szappankészítés meleg eljárással

 
A hideg eljárásos szappankészítés annyi lehetőséget, változatosságot nyújt, hogy sokáig nem is gondoltam a meleg eljárásos szappankészítés kipróbálására. Meg különben sem tartottam vonzónak, hogy lúgos masszát órákig főzzek a tűzhelyen, beszippantva a lúggőzt. Aztán egy szappanom a formába öntés után néhány órával szétvált, így kényszerből gyorsan megtanultam tűzhelyen, vagy sütőben szappant készíteni, hogy megmentsem az alapanyagot. 
 
Két, nem elhanyagolható előnye van a meleg eljárásnak: 
 
1. A szappan elvileg másnap már használható, szemben a hideg eljárással, ahol az érési/pihentetési idő min. 6 hét. Azért elvileg, mert amint kiszedtük a formából a szappant valóban kész, de ha elkezdjük használni nagyon hamar elfogy. Érdemes egy hetet várni, hogy kiszáradjon, megkeményedjen. 
 
2. Mivel az illóolajat a főzés végén adjuk a szappanhoz, amikor a lúg már teljesen lebomlott, így jóval kevesebb illóolaj szükséges és az illatok is tisztán megmaradnak. Ugyanúgy a superfat, azaz extra zsírmennyiség sem érintkezik a lúggal, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az a fajta olaj/zsír amit ápolóként a szappanpa teszünk nem fog elszappanosodni. 
 
Meg van néhány hátránya is:
 
1. A folyamat végén egy sűrű masszát kapunk, ezt nem lehet szép, egyedi szilikon formákba önteni. Az így készült szappanok általában tömbszappanok, lapra vágva.
 
2. Végig kell kísérnünk a folyamatot, ahelyett, hogy csak formába öntenénk a masszát, kb. 2 órát őriznünk, néha kevergetnünk kell.
 
Step by step videó a teljes folyamatról:
meg egy másik is:)